Vychytaný cheescake

|
Už jsem pekla několik "čískejků", tento týden dokonce tři. Každý však z jiných ingrediencí, tak se chci pochlubit o ty nejdokonalejší, protože na nich záleží. Nejlepší sušenky na spodek dortu jsou esíčka (zkoušela jsem od věnečků přes bebe po speculoos). Nejlepší náplň je pomazánkové máslo z kunína (je to smetana, sušené mléko+želatina, žádný škrob). A nejlepší zakysanka je ta od meggle-je hustá, není příliš kyselá, a opět, není zahuštěná škroby.
Tohle je výsledná a nejlepší kombinace. Párktát jsem dort nepotřela smetanou, a vždy vyšel lépe ten potřený, tak to nešiďte ;-). 
Lidi si myslí že to je vlastně jednoduchá záležitost když je to korpus ze sušenek, ale v podstatě je to podobné jako u Crème brûlée (dezert ze smetany a žloutků), kde jde o to aby se udělala krémová struktura.


Na krustu:

  • 200 g sušenek esíčka
  • 80g másla










Na náplň:

  • 4 ks kunínského pomazánkového másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50g domácího vanilkového cukru
  • 3 velká vejce + jeden žloutek navíc
  • 200 ml zakysané smetany meggle





 Na potření:

  • zbytek zakysané smetany Meggle z velkého balení (185g)










Postup. JE FAKT NUTNÉ VŠE DODRŽOVAT, jinak si dort "kecne", srazí se

1) rozdrtíme sušenky, vlijeme rozpuštěné máslo, dáme do formy a lehce zapečeme v troubě
2) smícháme másla, vejce, smetanu, cukr-necháme chvíli odpočinout aby vyplavaly bublinky
3) vytáhneme upečený korpus a vlijeme na něj opatrně směs, aby se neudělaly další bublinky
4) pod prostřední rošt dáme do trouby pekáč s vodou (můžeme péct i na horkovzdušnou i normální)
5) dáme na prostřední rošt dort
6) pečeme cca. 20-30 min a neotvíráme troubu!!!
7) jakmile bude dortík-tedy jeho náplň jako amarouny (klepající se puding), vypneme troubu
8) lehce pootevřeme dvířka (na 5cm), dort nevytahujeme, ale necháme chladnout tak 2 hodiny v troubě
9) přesuneme na linku, necháme chladnout, a pak do ledničky
10) ráno vyklopíme, potřeme smetanou a jíme.




2 komentářů:

Biba řekl(a)...

tak tento skúsim :)

pipilotti řekl(a)...

Máme úplně stejný talířek ;)

Okomentovat