Domácí kváskový chleba: běda a věda

|
Domácí pekárnu máme již 4 roky. chléb pečeme občas. Hodně ji používám na hnětení těsta. Párkrát jsem pekla i chlebík podle tohoto receptu z Cuketky. Je vynikající, ale člověk musí myslet hodně dopředu.
Používala jsem sušené nebo čerstvé droždí, ale kváskový chléb jsem toužila vyzkoušet už dávno.
Od začátku ledna jsem se snažila připravit kvásek, nejprve podle Co nového na kopci, poté podle Dámy.

Celkem tedy, 4 pokusy o kvásek, tři z toho nepovedené. Nakonec mi pomohl příspěvěk v dikusi pod článkem na dámě. A také modrá mouka z penamu.

Voilá!


recept na chléb-:
300g kvásku
150-200g bílé hladké mouky
150g žitné mouky penam
150ml vody
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
pekárna zpracovala na těsto, topení 3hodiny kynulo (nesmí být překynutý/nedokynutý), trouba za 40minut upekla


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

hurá, mám taky dopečeno a povedlo se :-)))) přidala jsem tam ještě černý sezam a slunečnice semínka :-)

Anonymní řekl(a)...

mamka....nevím, jaký to chce po mě profil :-(

Calenndula řekl(a)...

díky za návštěvu, máte to tu příjemné :) miluju ten pocit, že jsem hausvajf ;-),i když už ne tak úplně... a kváskový chlebík taky peču, teď zrovna kyne na topení. podle tohoto receptu se mi zatím povedl takový, co nám nejvíc chutnal:
http://www.varimezdrave.cz/kvaskovy-smiseny-celozrnny-chleb
přeju krásný víkend,
Cal

Anonymní řekl(a)...

Terezo, pokud mohu radit s pečením chleba - je mnohem chutnější po dlouhém pomalém kynutí a když se používá chlebová mouka nebo špalda celozrnná je to gurmánský zážitek. Tvůj první pokus vypadá velmi dobře - gratululuji.
Sušený kvásek prodávají ve zdravé výživě, živý kvásek často prodávají pekárny.
Zdraví Puťka domácí

Okomentovat